Altså do… dassen i båten. Denne greia som av en eller annen grunn alltid blir et samtaleemne, hva slags toalett, pumpe eller elektrisk, størrelse på dasstanken, har man kanskje en kvern som suger alt ut av tanken når man skal tømme? Eller forresten… det er jo ikke lov lenger, nå skal alle tømme på disse tømmestasjonene rundt omkring. Det skaper litt hodebry for mange av oss båteiere, som f. eks. hvordan man bygger om for tømming på et slikt anlegg, størrelse på lufting osv. osv.

En ny tilnærming – for oss…
Jupp, med god bakgrunn fra bobillivet så har vi testet det meste av dasser for mobilt bruk. Vi har hatt standard kassettdo, Cinderella forbrenningstoalett (ja, det finnes en egen versjon for bobil), og ikke minst elektrisk vannklosett for mobilt bruk. Felles for to av disse er at alt går i en septiktank som må tømmes på egnet sted. Forbrenningstoalettet var helt genialt siden avfallet ble til aske, og man kunn bare tømme det rett i søpla. Dessverre er ikke et slikt toalett spesielt godt egnet for bruk i båt. Så, hva kan vi gjøre ombord i Karuna for å få en løsning som er enkel, og ikke krever en septiktank som må tømmes. Joda, det finnes faktisk! Vi følger jo godt med når det gjelder nyheter innenfor bobiler og utstyr, og der dukker det av og til opp interessante saker som også egner seg godt i båt.
Alternativene
Vi vet at det er mange som har gått for diverse løsninger innen komposteringstoaletter/separasjonstoaletter. Dette skal vistnok fungere veldig greit, avgir lite lukt, og det kan brukes lenge mellom hver tømming… bortsett fra urintanken. Siden disse toalettene benytter seg av separasjonsteknikken, altså bomelom i komposteringskammeret, og bimelim i bimelimtanken så oppstår det et problem igjen, nemlig tømming av denne tanken. Slik vi har forstått det er denne tanken ganske liten, og må tømmes ofte. Da føler vi egentlig at vi er like langt, og at vi like godt kan beholde det systemet vi har.
Så hva er alternativene? For et par år siden dukket det opp en ny type dass, vannfri, kjemikaliefri vakumdass som forsegler avfallet i biologisk nedbrytbare varmeforseglede poser av samme type som brukes på sykehus til forsegling av f. smittefarlige saker. Navnet på dette vidunderet er Clesana.
Clesana
Vi har har fulgt med siden Clesana ble lansert, og ventet til det har kommet nok brukererfaringer. Det er mange som har byttet til dette toalettet i bobilen, og er kjempefornøyd etter et par års bruk. I følge produsenten egner Clesana seg like godt i båt som i bobil, så vi har valgt å kjøpe oss et.
Det betyr at vi kan hive ut pumpedass, septiktank og slanger. Vi kan også fjerne og tette to gjennomføringer i bunnen av båten, noe som også er en fordel, jo færre hull i skroget, jo bedre. Vi får også et helt lukfritt og hygienisk system hvor vi ikke trenger å bekymre oss for tette slanger, full septik som gjør pumpedassen ubrukelig, stakefjører, lukt fra slanger, tilbeslag fra septiktank til dass (noe som er ganske ekle greier), kø på tømmestasjoner, og ikke minst demontering av pumpehus for bytte av pakninger og annet vedlikehold.
Hvordan virker dette vidunderet av en dass?
Dassen bruker en vakumforseglingsteknologi for å håndtere avfallet på en hygienisk og luktfri måte. I stedet for vann eller kjemikalier, forsegler det avfallet i luktfrie bioposer (biologisk nedbrytbare) som rett og slett kastes som vanlig restavfall. Disse posene lages av en liner som ligger inne i dassen. Når man har gjort det man skal, trykkes det på knappen. Det som skjer da er at lineren trekkes ned i et eget kammer hvor avfallet vakumeres og varmeforegles. Posen slippes videre ned i et oppsamlingskammer. Vi trenger altså ikke å sette inn noen ny pose hver gang dassen skal brukes, det rulles automatisk ut en ny etter at nedtrekket er utført. Hele prosessen tar ca. 1 minutt.
Noen vil nok tenke et slags «hundepose» prinsipp, men dette er noe helt annet. Lineren som utgør vakumposen er av mange lag som gjør den så robust at du ikke klarer å rive den i stykker med hendene, og den dobbeltsveises for at den skal være 100% tett. Dette har etterhvert blitt et velutprøvet system for bobilfolket, og samtlige som har byttet til dette er superfornøyde med hvor enkelt, driftsikkert og hygienisk denne dassen er.
Vi kommer til å montere denne før 2025 sesongen. Det er sikkert mange som vil vite mer om vår erfaring, og vi skal dokumentere både montering, strtømforbruk, brukserfaring og kostnader med egne dassposter her på bloggen.
Følg med for mer……. 🙂
KJekke linker:
Bobil og Fritid AS (forhandler av dassen)
FinnSummeTone – Tone og Finn sin erfaring med forskjellige dasser i bobil