Vi har jo ikke hatt «Karuna» mer enn snaut 2 måneder, og ikke øvet på seiling mer enn en håndfull ganger, men vi tenkte likevel å delta på SSCA sin Toddyseilas. Turen bort til Son er også ganske lang – ca 8 timer med god bør. Men som de optimistene vi er så la vi i vei på torsdag morgen.

Det hadde blåst hatter og høy fra sør dagen før, og vi var spente på hvordan bølger og vind var. Ved første forsøk så kom vi ikke så langt, – det var mye gammel sjø, og frisk vind fra sørvest slik at det hadde blitt en ubehagelig tur bort til Sandefjord og rundt Tønsberg Tønne før vi kunne gå innaskjærs. Vi vendte om og dro inn i Viksfjord og la oss i Skutebukta for å se om det endret seg utover dagen. Det gjorde det, – vinden snudde til nordvest og det kom et kraftig regnskyll som gjorde at det sjøen la seg nok til at vi kunne dra videre. Litt humpete var det jo, men det gikk fint. Vi kom ikke så langt som først planlagt, men endte opp på Mågerø Marina for natten.

Tone koser seg på Mågerø Marina

Fredagen opprant med nydelig vær, og vi fortsatte videre på vår ferd mot Son hvor vi ankom ved 14-tiden. «Godbonden» tok imot oss, – og vi fikk lagt oss fint til. Etterhvert kom det det ene flotte skøyta etter den andre og tilslutt var vi hele 15 båter. Det var ganske urolig sjø utover kvelden, og vi misunte ikke dem som ankom i mørket. Men utrolig gøy å se alle båtene komme inn. Kvelden gikk med til å rusle rundt å bli kjent med nye mennesker og beundre båtene.

Mange flotte båter!

Såå opprant den store regattadagen. Med en flokk sommerfugler i magen deltok vi på skippermøte hvor vi mottok vi ruten vi skulle seile, og litt info om regler og hvordan det hele går til. Ikke nok med at man skal seile, det var oppgaver underveis, limerick skulle lages og Toddy skulle brygges – ja dette blir spennende.

Skippermøte på brygga. Vi måtte finne frem sjøkart på papir.

Knut klar for seilas

Så er vi i gang. Seil skal settes

Kl. 12 gikk signalet og 15 vakre skøyter for fulle seil fylte Oslofjorden. For et syn! Solen strålte og det var fin vind. Vi som nybegynnere måtte se litt på de andre og lære underveis. Vi ligger litt feil vei og må snu, men kommer i etterhvert i vei og hei hvor det går! Litt etter de andre, men i godt driv. Vi seiler faktisk forbi «Pearl», og vi er ikke sist lengre. Innover mot Villa Malla går det kjempefint og vi tar nesten igjen «Godbonden», men de er nok mer erfarne enn oss og valgte en bedre rute for så stilner vinden av og fra 6 knop så er vi nede i 1,5 – 2 knop – nesten stille altså. Men det er flere som ligger stille her og sola skinner, – det er en nydelig dag så det går helt fint.

Vi venter på startsignal…

Flotte båter!

Trangt i startområdet

Etter å ha snudd ved merket så bar det sørover i vekslende vind, nesten side om side med «Christiania». Så kom neste utfordring – å gå gjennom sundet mellom Tofteholmen og småskjæra vestenfor nesten uten vind, – kun litt imot – så her ble det litt tankearbeid og med kryssing så gikk det også fint. Etter Tofteholmen stilnet det helt av, – og da klokka var 17.10 ga vi opp og tok ned seilene og startet motoren. Vi rakk ikke rundt på makstid, men var godt fornøyde likevel. Dette var vår første regatta og vi lærte mye.

Vel inne i Son igjen var det tid for Toddy, Limerick og oppgaver. Finn fikk den ærefulle oppgaven å bli med i smakekomiteen. 2 komiteer gikk fra båt til båt og de ulike Toddybryggene ble nøye vurdert og rangert sammen med framførelse av Limerick som skulle inneholde ordene SSCA, Son og Toddy. Vi nådde ikke opp i denne delen av konkurransen heller, men er likevel strålende fornøyde med treffet og erfaringene. Møtte mange hyggelige folk, lært mye og vi gleder oss til å komme sterkere tilbake med «Karuna» i neste års treff og regattaer!

Tåken kom på Søndag morgen

Gobonden gjør seg klar til å dra

Vi forlater Son, og setter kursen mot Larvik og Skottebrygga