KARUNA

«Karuna» ble bygget gjennom en periode på 10 år Av Odd Sten Ellingsen på Skjæløy, og første gang sjøsatt i 1998.

Båten er bygget etter Colin Archers tegninger «Cruiser til København» fra 1902. Båten ble solgt til Kjell Oscar Backer i 2006, og da Kjell Oscar overtok båten var hun lakkert og ketch-rigget. Mens båten var i Kjell Oscars eie ble det gjort mange endringer. Karuna ble malt hvit, og riggen ble byttet til det som etter tegningene er orginalt for en Cruiser til København, med totalt seilareal på ca. 86 m2.

Brønnen var ganske trang med en mast plassert der, så å fjerne denne masten gjorde underverker i forhold til å få en mer funksjonell uteplass. Kjell Oscar gjorde også mange andre endringer, bl.a med innredning. Vi kommer tilbake med mer info rundt dette. Etter å ha eiet båten i 8 år solgte Kjell Oscar båten videre til Andrew? Karuna ble seilt til Trondheim hvor hun ble lagt på Nidelven. Dessverre gikk det ikke helt etter planen med Karuna og Andrew, og etter to og et halvt år hvor hun lå ute på vinterstid uten noen form for tildekking var forfallet tydelig. Andrew forsto at han ikke hadde muligheter til å bruke nok tid på Karuna, og hun ble igjen lagt ut for salg.

Igjen skulle tilfedighetene ha det til at Karuna kom tilbake til Vestfold. Ola Gaupset og Jørn Jul-Larsen fra Tønsberg hadde tidligere blitt oppmerksomme på Karuna da hun ble solgt til Andrew, og når båten igjen ble lagt ut for salg kjøpte de henne. Karuna var nå i en helt annen forfatning enn for bare to og et halvt år siden, og det ble satt i gang en omfattende oppussing.

4. August 2021 overtar vi Karuna fra Ola og Jørn. Hun får ny hjemmehavn, Skottebrygga i Larvik, bare noe få meter fra Colin Archers fødested og bedding. Karuna er oppusset og flott, men noe arbeid må gjøres med rigg og litt av utstyret ombord. Den gamle manuelle ankervinsjen blir byttet ut med en ny elektrisk, mye av tauverket blir erstattet med nytt, etc. I hovedsak blir det kun gjort enkle, men nødvendige utbedringer. Karuna hadde heller ikke revliner, så dette blir montert. Siden Karunas nye hjemmehavn er Skottebrygga er det mye ekspertise rundt oss, noe som er veldig praktisk, og som vi setter stor pris på. Kommende vinter, altså 2021/22 er det planlagt en del ombygging under dekk for å gjøre båten enda mer funskjonell som fritidsbåt. Mer info kommer……

Våren 2022 – Karuna har fått en ny innredning som passer bedre til vår bruk. Vi har innredet henne på en litt mer moderne måte, og med tanke på at vi i hovedsak kun er to mennesker på tur. Vi har beholdt stikkøya i tillegg til én soveplass i salongen, slik at det er mulig å være 4 voksne på tur. Forpiggen er gjort et spant mindre, og vi har flyttet et skott fra forsiden av ruffen et spant frem for å få mer romfølelse i salongen. Ny sovelugar er bygget mellom mast og forpigg, og her er det må en romslig dobbeltkøye i stedet for enkeltkøyer. Ny bysse er også montert på styrbord side, og hun har fått mer moderne utstyr som Dometic CFX kjøleboks som henger på skinner, ny kardangopphengt komfyr. Alt det elektriske er byttet ut, og hun har fått nye bryterpaneler med automatsikringer på alle kurser. I tillegg er det montert to nye 100Ah lithiumbatterier, Victron skillediode og dedikert 30A Victron lader for forbruksbatteriene.

 

Litt tekniske data:

Karuna er bygget etter tegningen til Colin Archer (cruiser til København 1902). Hun ble bygget på Skjæløy/Mannstad gjennom 10 år av båtbygger Odd S.Ellingsen og sjøsatt i 1998. Båten er tradisjonellt bygget med 14 cm bred bordgang og1,5 tom`s eik i hud / natet og plugget med einer. Rekker,dollbord,fenderlist,karmer og ruff er bygget i eik. Dekk og rufftak er i furu.Hun har doble furuspant og eik stevn og kjøl,
Lengde over dekk 12,20 meter
Bredde 3,65 meter
Dyptgående 1,85 meter
Vekt 17 tonn
Utvendig ballast 2.500 kg.
Innvendig ballast 2.500 kr.
Høyde over vann 13.8 meter
Storseil 49,3 kvm.
Fokk 17,6 kvm
Klyver 23,7 kvm