KARUNA

«Karuna» ble bygget gjennom en periode på 10 år Av Odd Sten Ellingsen på Skjæløy, og første gang sjøsatt i 1998.

Båten er bygget etter Colin Archers tegninger «Cruiser til København» fra 1902. Båten ble solgt til Kjell Oscar Backer i 2006, og da Kjell Oscar overtok båten var hun lakkert og ketch-rigget. Mens båten var i Kjell Oscars eie ble det gjort mange endringer. Karuna ble malt hvit, og riggen ble byttet til det som etter tegningene er orginalt for en Cruiser til København, med totalt seilareal på ca. 86 m2.

Brønnen var ganske trang med en mast plassert der, så å fjerne denne masten gjorde underverker i forhold til å få en mer funksjonell uteplass. Kjell Oscar gjorde også mange andre endringer, bl.a med innredning. Vi kommer tilbake med mer info rundt dette. Etter å ha eiet båten i 8 år solgte Kjell Oscar båten videre til Andrew? Karuna ble seilt til Trondheim hvor hun ble lagt på Nidelven. Dessverre gikk det ikke helt etter planen med Karuna og Andrew, og etter to og et halvt år hvor hun lå ute på vinterstid uten noen form for tildekking var forfallet tydelig. Andrew forsto at han ikke hadde muligheter til å bruke nok tid på Karuna, og hun ble igjen lagt ut for salg.

Igjen skulle tilfedighetene ha det til at Karuna kom tilbake til Vestfold. Ola Gaupset og Jørn Jul-Larsen fra Tønsberg hadde tidligere blitt oppmerksomme på Karuna da hun ble solgt til Andrew, og når båten igjen ble lagt ut for salg kjøpte de henne. Karuna var nå i en helt annen forfatning enn for bare to og et halvt år siden, og det ble satt i gang en omfattende oppussing.

4. August 2021 overtar vi Karuna fra Ola og Jørn. Hun får ny hjemmehavn, Skottebrygga i Larvik, bare noe få meter fra Colin Archers fødested og bedding. Karuna er oppusset og flott, men noe arbeid må gjøres med rigg og litt av utstyret ombord. Den gamle manuelle ankervinsjen blir byttet ut med en ny elektrisk, mye av tauverket blir erstattet med nytt, etc. I hovedsak blir det kun gjort enkle, men nødvendige utbedringer. Karuna hadde heller ikke revliner, så dette blir montert. Siden Karunas nye hjemmehavn er Skottebrygga er det mye ekspertise rundt oss, noe som er veldig praktisk, og som vi setter stor pris på. Kommende vinter, altså 2021/22 er det planlagt en del ombygging under dekk for å gjøre båten enda mer funskjonell som fritidsbåt. Mer info kommer……

Litt tekniske data:

Karuna er bygget etter tegningen til Colin Archer (cruiser til København 1902). Hun ble bygget på Skjæløy/Mannstad gjennom 10 år av båtbygger Odd S.Ellingsen og sjøsatt i 1998. Båten er tradisjonellt bygget med 14 cm bred bordgang og1,5 tom`s eik i hud / natet og plugget med einer. Rekker,dollbord,fenderlist,karmer og ruff er bygget i eik. Dekk og rufftak er i furu.Hun har doble furuspant og eik stevn og kjøl,
Lengde:
12,20 m
Bredde:
3,65 m
Dyptgående:
1,85 m
Vekt:
17.000 kg
Utvendig ballast:
5.000 kg
Innvendig ballast:
2.000 kg
Høyde over vann:
13,8 m
Storseil:
49,3 kvm
Fokk:
17,6 kvm
Klyver:
19,6 kvm