Da er vi endelig i gang med en ny sesong, og som i 2022 ble det tur til Stavern. Det er kunstpåske i Stavern hver påske med mye kjentfolk og hyggelig stemning. Litt av hensikten med denne turen var å få testet de to nye forseilene vi har montert. Det ble ikke anledning til å seile ut til Stavern, så vi putret ut med motor.

Gjestebryggene i Stavern er normalt fine å ligge på, men akkurat første dag i påsken var det mye svell som kom inn Stavernsundet. Det resulterte i en litt urolig natt med fenderknirk og napping i fortøyninger. Dagen etter roet det hele seg ned, og vi bestemte oss for å ta en natt til. Det er alltid hyggelig å ligge i Stavern.

Videre til Sandefjord – justering av seil

Vi var jo veldig klare for å få testet de nye forseilene, og for å få en skikkelig seiltur bestemte vi oss for å ta en tur til Sandefjord. Vi har et vennepar med egen brygge, og slo på tråden for å høre om vi kunne låne bryggeplass for en natt. Vi ble ønsket velkommen, og vi tuslet ut i Larviksfjorden for å sjekke at de nye seilene var riktig montert. Finn dro seil ut og inn, opp og ned. Noen turer frem og tilbake på tvers i Larviksfjorden før alt var på plass. Så bar det mot Sandefjord med alle seil oppe, vind fra nordøst, altså litt motvind.

Det er gøy med noe nytt!

Det var ikke veldig mye vind, 4-5 ms, men Karuna seilte i vei på en mye skarpere kryss enn vi kunne med de gamle seilene. Vi hold god fart, og vi bikket av og til 5 knop – imponerende! Storseilet var ikke helt riktig strammet ennå, så vi kunne nok ha øket litt mer om dette hadde vært gjort. Litt justerig før neste tur må til. Vi klarte å komme oss helt til Sandefjord med kun en kort baut ute ved Svennerflaten og inn mot Eftanglandet igjen. Dette ga oss nok vinkel til å holde grei høyde til vi var forbi Stangern og Havneholmen. Derfra var det bare å seile et stykke vestover før vi kunne baute og seile inn Sandefjordsfjorden. Vi kom helt inn til tvers av Håkavika hvor vi tok seilene ned igjen. Siste etappen inn til Lystad ble med motor.

Rolig seilas fra Sandefjord til Larvik

Vi har bestemt oss for å seile som mye som mulig denne sesongen. Om vi ikke har en spesifik tid vi skal være ved en destinasjon, så seiler vi. Det tar den tiden det tar. Ikke for det, er forholdene riktige seiler vi faktisk raskere enn vi går for motor, så dette vil nok jevne seg ut. Turen tilbake til Larvik startet med en «tomgangsmotorseilas» fra Lystad og gjennom Granholmssundet. Så snart vi var ut av Granholmssundet ble alle seil satt, og vi kunne nyte en flott seilas ut av Sandfjordsfjorden. Forbi Kjerringvik satte vi baugen mot Larvik, og her dabbet vinden helt av. Værmeldingen sa 2 ms med opp til 4 i kastene. Det var nok til at vi hadde fremdrift. Med litt hjelp av strøm og bittelitt vind klarte vi å holde et snitt på 3 knop mot Larvik. Flatt vann, solskinn, kaffe, stille og fredelig gjorde dette til nok en fantastisk dag.

Alt i alt en flott start på en ny sesong. Her er en liten videosnutt