Hva er det som får to mennesker på 57 år, som ikke har noe som helst erfaring med seilbåter til å kjøpe en 40 fots Colin Archer seilskøyte? Tja, si det… vi skal prøve å gi et lite innblikk i hvordan vi tenker.

Året var 2015, det oppsto en liten krise i livet vårt når Tone ble alvorlig syk. Året bød på mye usikkerhet og angst rundt hvordan dette skulle ende. Heldigvis endte alt godt, men det ga oss en liten pekefinger i siden, og en liten stemme som oppfordret oss til å bli flinkere til å bryte grenser, bevege oss ut i litt ukjent farvann.

Vi spretter raskt til 2017. Etter å ha kjøpt oss bobil låser vi døra til huset vårt i Sandefjord og begir oss ut på en to måneders rundreise i Europa. Vi hadde absolutt ingen erfaring, og advarslene var mange. Skal dere dra alene? Har dere gjort dette før? Har dere kunnskapene som er nødvendige for å loffe rundt i Europa alene i en bobil?

Uansett, vi ville gjøre våre egne erfaringer og pakket bilen. Turen gikk rundt hele den Iberiske halvøya, vi opplevde heldigvis ingen problemer underveis. Nå skal det også være sagt at Finn blir nærmest manisk når han skal sette seg inn i nye ting. Han går i dybden på det mest, og tilegner seg som regel de kunnskapene som er nødvendige. Etter 60 dager på tur rullet vi igjen i på gårdsplassen i Sandefjord. Var dette alt? Vi var tilbake i det samme hamsterhjulet vi dro fra for to måneder siden. Var det dette vi ville? Absolutt ikke! To dager senere er vi igjen tilbake i bobilen, bestemmer oss for å selge hus og eiendeler for å leve som nomader en stund. Det ble to og et halvt år hvor vi kjørte på kryss og tvers i Europa. Vi opplevde så utrolig mye spennende, og traff mange flotte mennesker underveis. Rett og slett et eventyr. Covid 19 satte en effektiv stopper for nomadelivet i Mars 2020, og det var på tide å komme oss tilbake til Norge. Bobillivet ble etter hvert litt roligere, men vi har vært opp til Nord-Norge to ganger etter at vi kom tilbake. I oktober 2020 kjøper vi oss leilighet i Larvik, 100 meter fra Skottebrygga og Tollerodden. Kanskje det er på tide å finne nye utfordringer? Du kan forøvrig lese om våre bobilopplevelser på: finnsummetone.no

Under frokosten en morgen i Juli forteller Finn om en drøm han hadde hatt i løpet av natten. Han hadde seilt rundt i Larviksfjorden med en seilbåt, og mente så tydelig at dette hadde vært en Colin Archer. Innledningsvis nevner vi at vi ikke har erfaring med seilbåt, men Finn i yngre år har lang erfaring med båter, og da spesielt trebåter. Den store drømmen den gang var å en eller annen gang i livet eie en Colin Archer.

Vel… sa Tone, la oss selge bobilen og kjøpe oss en båt. Som sagt så gjort, bobilen ble solgt og vi er nå stolte eiere av verdens flotteste skute «Karuna».

Igjen har vi kastet oss ut i det ukjente. Vi er igjen sultne på lærdom for å kunne seile med den flotte båten vår. Siden vi bor der vi bor, altså midt i Colin Archer land så er ekspertisen rundt oss på alle kanter. I dette miljøet er det også mange flotte mennesker som hjelper oss i gang, er med oss ut for å seile, hjelper oss med å få båten så bra som mulig. Vi er dypt takknemlige for den hjelpen vi får. Vi deltar på seiltrening med andre båter for å lære oss mest mulig rundt det å seile gaffelriggede båter, og vi suger til oss ny informasjon hver eneste dag. Det er også et helt nytt språk vi må lære oss, innen seiling er det et eget stammespråk som vi ikke skjønte bæret av til å begynne med. Nå etterhvert kommer vi mer og mer inn i begrepene, men det er fremdeles et stykke vei å gå. Vi jobber med båten, trener på å seile den, prøver så godt vi kan å føle oss trygge når vinden legger denne store tunge båten over i 25-30 graders krenging. Det er skremmende og gøy på en gang. Vi vet også at mer erfarne seilere synes at den krengingen vi synes er litt skummel er litt pinglete. Men som sagt, vi øver. Målet er å bli selvstendige og drillet på båten vår slik at vi kan dra på litt lengre turer enn ut og inn av Larviksfjorden. Tones mål er vestlandet til neste sommer, og vi er ganske sikre på at det blir en realitet.

Et godt ordtak er «Enjoy the process of learning”, noe vi prøver å etterleve. Vi skal heller ikke glemme Pippi Langstrømpes « Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert»

Håper du har lyst til å følge oss på veien. Ha en fin en…..

Tone & Finn